Initiatief
Liefde voor de Stad is een initiatief door en voor vrijwilligers zonder commercieel belang of juridische entiteit.
Met dit initiatief willen wij de generaties verbinden doormiddel van het organiseren van ontmoetingen tussen mensen die een ding gemeenschappelijk hebben en dat is de liefde voor de stad Eindhoven.
Omdat de geschiedenis bewijst dat onze stad allang niet meer uit alleen de Gemeente Eindhoven bestaat kijken wij hier naar de stadsregio.
Een evenwichtige doorsnede van generaties zorgen voor verbinding met hun verhalen. Jonge mensen die voorop gaan in de stad die de stad ” bekleden” tot diegenen die het stokje misschien al lang geleden hebben overgedragen maar die nog steeds wel betrokken zijn bij de stad. Zij maken kennis met elkaar. Maar juist ook de mensen die tussen deze twee generaties in zitten geven een belangrijke bijdrage. 20tigers 30tigrs 40tigers en 60 plus.
Oprechte aandacht voor (vreemden) elkaar kennis maken met elkaar en de verhalen die ons verbinden.
Nieuwe verbindingen zullen tot stand gebracht worden doordat de denkbeeldige scheidslijnen tussen de diverse generaties zullen worden doorbroken. Niet alleen een goede mengeling dus van de generaties maar ook van mannen en vrouwen en van bestaande interesse en verschillende vertegenwoordigers.
Dit alles onder het genot van een hapje en een drankje onder het motto waar komt de stad vandaan en waar gaat zij naar toe (zonder verleden geen heden).
Met kennis van de geschiedenis van onze stad gewapend de toekomst in.
Over ons
Ontstaan uit Liefde voor Eindhoven
“Wij geloven dat er prachtige ideeën ontstaan als je mensen met elkaar verbindt die allemaal liefde voor de stad voelen”
Ontstaan uit liefde voor de stad Eindhoven.
Sinds vorig jaar is onze stad een liefdevolle groep mensen rijker. Zij hebben één ding gemeen; Liefde voor de stad. Genoeg reden om met de initiatiefnemers in gesprek te gaan. We ontmoeten Fancy van de Vorst, Jan-Francis van Abbe en zijn zoon Reinier in het erfgoedhuis bij stadsarcheoloog Nico Arts.
Fancy kent Jan-Francis van de lagere school van hun kinderen en is sindsdien goed bevriend met hem. Voor haar werk bij de gemeente Eindhoven, afdeling economische zaken, legt zij dagelijks verbindingen tussen ondernemers. Samen met Jan-Francis had ze begin 2015 echter ook de behoefte om op persoonlijk vlak een bijdrage te leveren aan Eindhoven en liefhebbers van de stad te koppelen. Na een goede brainstormsessie werd “Liefde voor de Stad” geboren.
“Wij geloven dat er prachtige ideeën ontstaan als je mensen met elkaar verbindt die allemaal liefde voor de stad voelen. Een evenwichtige doorsnede van generaties zorgt voor verbinding middels verhalen, tijd en affectie. Cis en ik vertegenwoordigen beide een andere generatie, zijn zoon Reinier is net zo dol op Eindhoven als wij. Gelukkig is hij samen met velen van zijn generatie even enthousiast. We kennen geen commerciële doeleinden, alles is liefdeswerk”, lacht Fancy.
“We organiserende liefst ontmoetingen tussen mensen die elkaar nóg niet kennen en niet afkomstig zijn uit de geijkte vaten. Bij zakelijke netwerk-bijeenkomsten zie je vaak dat mensen uit dezelfde branche bij elkaar komen, en ook privé ga je veelal met leeftijdgenoten om. Liefde voor de Stad is er voor iedereen die dat gevoel heeft”, vult Jan-Francis aan.
” We lenen tijdens ons leven allemaal voor heel even deze stad. Wij vinden het belangrijk om bewust te zijn van je tijd hier en daar goed mee om te gaan. We willen immers allemaal het beste voor Eindhoven”, legt Reinier uit.
De Liefde vieren
Op 15 Oktober werd de eerste bijeenkomst van Liefde voor de stad gevierd bij stadsarcheoloog Nico Arts, waarna een tijdcapsule met verhalen over de stad werd begraven op de markt in het centrum. Volgens Nico was het dé perfecte datum voor het startschot. “Deze datum is een historisch moment voor Eindhoven. Zondereet verleden te kennen, kun je geen goede invulling geven aan het heden. In de 12de eeuw was dit gebied in handen van de duitse kiezer. In onze regio ontplooiden zich lokale machthebbers en één van hen was hertog Hendrik. Hij verwierf in 1203 het gebied tussen Antwerpen en ‘s-Hertogenbosch, wat tot dan een niemandsland was. Kort daarna stichtte hij de nieuwe stad Eindhoven. Die gebeurtenis vond ergens in het najaar plaats van 1203. Wij hebben de 15e aangehouden. In deze periode is het begin gelegd voor het ontstaan van Eindhoven” vertelt de oudheidkundige.
“Het meest memorabele moment van die avons, vond ik de rit naar de markt in een DAF-bus en de begraving van de tijdscapsule. Met grondboor en schop hebben Reinier en andere liefhebbers in de regen een gat gegraven van zeker drie meter diep. Iedereen die erbij was keer een stukje van de tijdscapsule, toepasselijk in de vorm van een hart, mee naar huis”, herinnert Fancy zich.
“Tijd is samen met liefde de verbindende factor. De jeugd komt uiteindelijk in de toekomst de tijdscapsule ooit weer tegen. Dit jaar gaan we op 15 Oktober samen tijdreizen en hopelijk bouwt Nico voor die tijd een tijdsmachine”, grapt Jan-Francis.
Publicatie
In gesprek met Liefde voor de stad!
Ontstaan uit Liefde voor de stad Eindhoven. Bedankt Pion.